Column 4: Tradities

dinsdag 17 maart 2009 · 1 reacties


Wat laten we zoals achter en wat krijgen we ervoor terug? En is dat allemaal zo erg? Wel als er tradities zijn waar je gewoon geen afscheid van kunt nemen en die in het beloofde land niet of als slap aftreksel wordt gevierd.

Dus maar even een paar échte Nederlandse tradities:

Carnaval

Tsja, weliswaar voor de zuiderlingen en aangezien wij daar vandaan komen, geboren en getogen en dat meerdere generaties is het toch bijna wel traditie nummer 1.

Kleur, muziek, verkleed en een biertje. 's Nachts nog even snacken en lang "nazeveren" zodat na een korte nacht de volgende dag het ritueel zich herhaalt. 4 Dagen lang.
Tot en met "Mardi Gras" oftewel "vastenaovend" waarna traditioneel de Katholieke 40 dagen vastentijd begint. Maar dat is dan weer een minder gehanteerde traditie, lees: niet.

Gaan we het missen? Eeen aantal aspecten ervan zeker wel. Maar we gaan er niet voor blijven.

Koninginnedag

Best wel een beetje vergelijkbaar met carnaval. Behalve dat vaak de terrasjes al open kunnen. Van oudsher op 30 april. Wat het moet gaan worden als onze prins de troon bestijgt dat weet ik niet. Doet me verder ook niet zoveel dat Koningshuis. Tijd voor een feestje is het altijd wel. Ook in Frankrijk

Kermis

Vooral die van hier in het dorp. Daar ga ik nog wel eens voor terug komen. Alhoewel.. het is het eerste weekend van Augustus dus of ik daarvoor uit de zon ga komen? Ach, wellicht wanneer de opwarming doorzet en de zomers in Frankrijk te warm worden (hè hè)



Oud en Nieuw

En dan met name het vuurwerk. Dat kan ik missen als kiespijn. Lees bijvoorbeeld dit maar eens even op mijn "gewone"weblog.

Sinterklaas

Moet ik het uitleggen? Geen kids meer die er warm voor lopen. Een surpriseavond gaat er nog wel in maar die willen ze inmuiddels ook bijna alleen met de eigen vrienden. Dan krijgen we niet te veel genante gedichtjes te horen.

Het Nederlands Elftal

Ja, maar voetbal is zo internationaal dat het overal te volgen is. Ik maak me dan ook niet bang. Sport verbroederd dus het lijkt met zeker leuk om eens met Fransen naar de wedstrijden te kijken. Zeker wanner we de blauwen weer eens tegenkomen. De laatste keer EK 2008 was dat in ons voordeel maar leverde verder niet veel op na de Russen schuine streep Hiddink.

Dierendag
Haloween, ja, ook in Nederland in opkomst
Bevrijdingdag/ Dodenherdenking
Schaatsen
Drop, Stamppot, pindakaas
Moederdag, die valt in ons dorp samen met Zils-Mèrt een braderie achtig gebeuren versterkt door het moederdag effect. Ach, het eindigt op het terras. Proost!
Vaderdag
Secretaresse dag
Roefeldag, een lokaal fenomeen waarbij lagereschool kinderen een kijkje kunnen nemen in allerlei bedrijven. Vaak meer gegadigden dan dappere bedrijven. Maar erg succesvol.
Fietsen, met een gewone fiets bedoel ik dan. De stadsfiets. Bestaat volgens mij alleen in Nederland en China.
Praten over het weer
Een blokje om lopen
De friet-tent (snackbar) met de kroket
Tulpen
Delfts blauw
De Nederlandse taal
Water, bootjes, dijken, slootjes.

En wat krijgen we daar voor terug?

Petanque?
Met paarden of stieren door het dorp?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zoveel weet van de Franse tradities. Uitgezonderd de franse keuken en wijnhistorie en da's is al niet mis.
Ik heb ook niet de indruk dat ik me nog helemaal ga verliezen daarin. Aangezien wij (in Nederland) in een dorp wonen waar het nog steeds "goede gewoonte" is om onderscheid te maken tussen "import" en de oorspronkelijke Zilstenaren verwacht ik niet dat dat in Frankrijk zo heel veel anders zal zijn. Tenslotte kijken wij ook raar op wanneer we een Fransoos mee carnaval zien vieren en met een Frans accent "bloemetjesgordijn" mee horen lallen, als hij of zij al begrijpt wat de lol van zo een gordijn is of een paard in de gang.

De zuidelijke cultuur om alles wat dringend lijkt met een "tranquille" houding te benaderen spreekt ons daarentegen zeker wel aan. Het moet gek lopen dat wij ons daaraan zouden gaan storen. Daarvoor zijn we zelf veel te "langzaam".

In Nice vieren ze in ieder geval ook Carnaval, wel een beetje op zijn Venetiaans. We gaan zeker eens kijken. Hier een impressie.

Volgers van deze Blog

Waarom deze weblog?

Sinds 2006 denken wij, een echtpaar 1959 -1960, na over wat we willen mochten onze 3 kinderen de deur uit zijn (dat duurt nog een paar jaar). En omdat je als je iets goed wilt doen er goed over na moet denken, doen we dat vanaf dat moment ook in steeds gestructureerder vorm.

"Wij gaan naar Frankrijk in 2015".

Wij zijn dan om en nabij 55 jaar.

Het kan iets later worden. Kan ook eerst reizen en dan pas wonen worden, maar het blikpunt is er.


Zodat we nu de Franse taal aan het leren zijn.

Hier lees je in een maandelijkse column de ontwikkelingen, hoogtepunten en teleurstellingen op de weg er naar toe.

Als het goed is worden het 85 columns, los van de berichtjes tussendoor.

(en dat is wellicht wat optimistisch)

TV5.org info - France

Le Monde: à la une