Lezen en Schrijven

zondag 4 oktober 2009 ·


















Het leeswerk is grotendeels afkomstig van schrijvers en bronnen die over reizen spreken. Reizen houdt in dat je op een gegeven moment weer terugkomt op de plaats van vertrek. Je thuishaven.

Emigreren gaat over het veranderen van thuishaven, even los van de vraag of dat wel kan, hetgeen inhoudt dat je juist niet gaat terugkeren. Dat vraagt andere bronnen. Een aantal van die bronnen zijn middels links aan de rechterzijde op deze weblog te vinden maar de meest inspirerende bronnen bevinden zich op dit moment al in het -voor ons- beloofde land. Dat zijn de reeds opgedane nieuwe vrienden en bekenden. Wat helemaal niet zo moeilijk bleek wanneer je de taal enigszins beheerst of je tenminste welwillend in die richting opstelt. Die bronnen vertellen over het leven aldaar. De dagelijkse gang van zaken en de onvermijdelijke rompslomp. En dat leert ons, stelt ons tevens gerust, dat er helemaal niet een groot verschil tussen Frankrijk en Nederland bestaat, sterker nog Europa is de landingsplaats.

De taal is dus de grootste bottleneck -le goulot- en vandaar kan het verder. Nu, daaraan wordt hard gewerkt en er is ook nog tijd.

Over werken gesproken. Dát is wel een bottleneck. Tenslotte moet er inkomen zijn. En om zomaar ineens in Frankrijk aan de slag te kunnen is wel wat meer nodig dan een diplomaatje Franse taal. Je hebt niet zomaar een netwerk. Dat heb je hier ook in vele jaren opgebouwd dus dat gaat daarzo ook tijd kosten.

Omdat wij er, zoals bekend, reeds vóór enige pensioenaanspraken willen gaan wonen is een vorm van inkomen wel gewenst. Gewenst? Noodzakelijk. Niet van de super-de-luxe maar het moet niet knellen.

Daar werken we de komende jaren dus het meeste aan. Werken aan werk.

Wat weten we nog niet precies. Er zijn wel ideeën die we de komende tijd gaan uitproberen.

En tips zijn altijd welkom.


1 reacties:

Anoniem zei
14 november 2009 om 00:35  

ik wil meer lezen. De verwachtingen zijn hoog, maar het duurt een beetje lang!

Volgers van deze Blog

Waarom deze weblog?

Sinds 2006 denken wij, een echtpaar 1959 -1960, na over wat we willen mochten onze 3 kinderen de deur uit zijn (dat duurt nog een paar jaar). En omdat je als je iets goed wilt doen er goed over na moet denken, doen we dat vanaf dat moment ook in steeds gestructureerder vorm.

"Wij gaan naar Frankrijk in 2015".

Wij zijn dan om en nabij 55 jaar.

Het kan iets later worden. Kan ook eerst reizen en dan pas wonen worden, maar het blikpunt is er.


Zodat we nu de Franse taal aan het leren zijn.

Hier lees je in een maandelijkse column de ontwikkelingen, hoogtepunten en teleurstellingen op de weg er naar toe.

Als het goed is worden het 85 columns, los van de berichtjes tussendoor.

(en dat is wellicht wat optimistisch)

TV5.org info - France

Le Monde: à la une