September 2015

zaterdag 19 september 2015 · 0 reacties

Dat 2015 optimistisch was had ik al aangegeven. Dat maakt dan verder niets uit want we zitten nog op het zelfde spoor, het spoorboekje is alleen wat vertraagd.

De crisis is niet aan ons voorbijgegaan maar inmiddels is de toekomst weer in beeld, wellicht minder optimistisch wat het alleen maar realistischer maakt.

De twee dames zijn echt zelfstandig nu, de overgebleven heer maakt ook aanstalten alhoewel dat nog niet hoeft. We hebben nu wat werk te doen om ons bestaande huis gereed te maken voor verkoop. Een we zullen er rekening mee moeten houden dat het een tijd te koop zal staan.


Oktober 2014

woensdag 29 oktober 2014 · 0 reacties

Er komt schot in de zaak.

Twee van de drie kinderen zijn of gaan de deur uit en op hun appartementen samenwonen. Een nieuw tijdperk is aangebroken.

Aan het doelgebied is niets veranderd. (Regio Béziers) Wel hebben de laatste stortbuien, overstromingen en het noodweer ons scherper gezet bij de zoektocht naar een woning; de omgeving zal goed worden doorzocht op risico's van het water.

Nederland is dan een waterland, daar in Zuid-Frankrijk kunnen ze er ook wat van.


Update September 2013

donderdag 12 september 2013 · 0 reacties

Het gaat hard met de tijd, minder hard met posten op deze plek. Druk, druk, druk.

Staande plannen nog overeind? Jazekers! De kinderen zijn de deur nog steeds niet uit en dat is ook niet erg, alles moet in het eigen ritme gebeuren, maar er zit wel beweging in. 2015 of 2016 is nog steeds in beeld.

De afgelopen tijd hebben we doorgebracht met zoeken naar en beslissen over de regio waar we zouden gaan wonen.

En het is geworden:  Regio Béziers.


Denk dan aan het plaatsje: Capestang. Mooi aan het Canal du Midi. Ook al een mooie strook water.


Zonuren, dichtbij zee, dicht bij Spanje en de Pyreneeën, dicht bij de Cevennen. Niet al te veel wind. Alhoewel we over dat laatste nog twijfels hebben.

We brengen al veel vakantietijd in Frankrijk door, zo'n drie maanden dit jaar in totaal. Wat nu op het programma staat is het huren van een huis in die regio in de winterperiode. Want dat we het samen wekenlang goed uit kunnen houden in de zomer dat staat nu wel vast. Maar of dat in de winter ook even leuk is? We denken van wel maar we willen het zelf eerst ervaren. 2 Maanden gaan we dan "wonen". Internet en TV erbij en hup. Inkopen doen. Vrienden uitnodigen of er naartoe gaan. Ach, we komen die tijd ook wel door.

Iedereen vraagt steeds of we al een huis hebben gevonden. Het antwoord moet dan steevast luiden: Neen, dat kan nog helemaal niet. Er is nog tijd te gaan. En....ons huis in Nederland moet ok éérst verkocht zijn zodat we met geld in de pocket kunnen gaan jagen. En daar nemen we dan ook tijd voor. Met ons campertje kunnen we ook wel een tijd overleven.


Frankrijk beste land

vrijdag 15 januari 2010 · 0 reacties2010

vrijdag 1 januari 2010 · 0 reacties

Zo, weer een jaar voorbij. Zit er nog wat ontwikkeling in de 2015 aspiraties? Jazeker. Het ontwikkelen van de fransetaalvaardigheid vordert volgens plan. Contacten met Franse vrienden volop in virtuele en reële zin, ze komen ook gewoon naar Nederland namelijk. En ze vinden het nog leuk ook, die molens. 

Missen.

Ik weet niet of ik het al eerder heb geschreven, mijn naasten vinden mij inmiddels een zeurkous maar ik moet het toch weer even kwijt: het vuurwerk zal ik niet missen in Frankrijk.

Ik ben geen tegenstander van het afsteken van vuurwerk bij het inluiden van het nieuwe jaar maar doe dat dan ook gewoon om 12 uur in de nacht. Een half uurtje en dan is het wel weer leuk geweest. Maar nee, om het handhaven enigszins hanteerbaar te maken "mag" je op oudjaarsdag al om 10:00 uur aan de slag. Niet één valide verklaring heb ik daarvoor ooit gehoord. Dan te bedenken dat 78% van de inwoners van Nederland helemaal geen vuurwerk koopt lijkt het mij tijd voor verandering: Lekker samen op een plein kijken naar professioneel vuurwerk, glühwijntje erna (of twee) en dan lekker weer naar huis om eventueel bij de buren nog wat te karaoken of iets dergelijks, maakt niet uit als het maar vloeibaar is en tot 05:00 uur duurt ;-)


Lezen en Schrijven

zondag 4 oktober 2009 · 1 reacties


Het leeswerk is grotendeels afkomstig van schrijvers en bronnen die over reizen spreken. Reizen houdt in dat je op een gegeven moment weer terugkomt op de plaats van vertrek. Je thuishaven.

Emigreren gaat over het veranderen van thuishaven, even los van de vraag of dat wel kan, hetgeen inhoudt dat je juist niet gaat terugkeren. Dat vraagt andere bronnen. Een aantal van die bronnen zijn middels links aan de rechterzijde op deze weblog te vinden maar de meest inspirerende bronnen bevinden zich op dit moment al in het -voor ons- beloofde land. Dat zijn de reeds opgedane nieuwe vrienden en bekenden. Wat helemaal niet zo moeilijk bleek wanneer je de taal enigszins beheerst of je tenminste welwillend in die richting opstelt. Die bronnen vertellen over het leven aldaar. De dagelijkse gang van zaken en de onvermijdelijke rompslomp. En dat leert ons, stelt ons tevens gerust, dat er helemaal niet een groot verschil tussen Frankrijk en Nederland bestaat, sterker nog Europa is de landingsplaats.

De taal is dus de grootste bottleneck -le goulot- en vandaar kan het verder. Nu, daaraan wordt hard gewerkt en er is ook nog tijd.

Over werken gesproken. Dát is wel een bottleneck. Tenslotte moet er inkomen zijn. En om zomaar ineens in Frankrijk aan de slag te kunnen is wel wat meer nodig dan een diplomaatje Franse taal. Je hebt niet zomaar een netwerk. Dat heb je hier ook in vele jaren opgebouwd dus dat gaat daarzo ook tijd kosten.

Omdat wij er, zoals bekend, reeds vóór enige pensioenaanspraken willen gaan wonen is een vorm van inkomen wel gewenst. Gewenst? Noodzakelijk. Niet van de super-de-luxe maar het moet niet knellen.

Daar werken we de komende jaren dus het meeste aan. Werken aan werk.

Wat weten we nog niet precies. Er zijn wel ideeën die we de komende tijd gaan uitproberen.

En tips zijn altijd welkom.


C'est prêt

vrijdag 11 september 2009 · 1 reacties

Posted by Picasa

Volgers van deze Blog

Waarom deze weblog?

Sinds 2006 denken wij, een echtpaar 1959 -1960, na over wat we willen mochten onze 3 kinderen de deur uit zijn (dat duurt nog een paar jaar). En omdat je als je iets goed wilt doen er goed over na moet denken, doen we dat vanaf dat moment ook in steeds gestructureerder vorm.

"Wij gaan naar Frankrijk in 2015".

Wij zijn dan om en nabij 55 jaar.

Het kan iets later worden. Kan ook eerst reizen en dan pas wonen worden, maar het blikpunt is er.


Zodat we nu de Franse taal aan het leren zijn.

Hier lees je in een maandelijkse column de ontwikkelingen, hoogtepunten en teleurstellingen op de weg er naar toe.

Als het goed is worden het 85 columns, los van de berichtjes tussendoor.

(en dat is wellicht wat optimistisch)

TV5.org info - France

Le Monde: à la une